Verden
Mange påstår at pintxos er en baskisk adapsjon av tapas. Kort forklart mente baskerne at det man drev med i resten av Spania var noe tull, og at de kunne gjøre det så mye bedre. Mange er nok enige med baskerne i at de har klart dette, til og med med bravur.
Pintxos nytes helst stående, og det gjør ikke noe om de kan spises med én hånd. Den andre hånden skal helst være opptatt med et glass med øl, sider eller vin. Tradisjonelt spiser man gjerne et par pintxos på et sted, før man går videre til det neste.
Donostia-San Sebastián nevnes ofte som pintxosens vugge, og det er ingen tvil om at de fleste pintxosbarer der kan sakene sine. Konkurransen hardner dog til, og Bergen nevnes nå ofte som den nye pintxos-hovedstaden.
Bergen
Pintxos kom sannsynligvis til Bergen en gang på 2000-tallet. Det ryktes at konseptet tok luftveien fra det sørlige Europa, smittebærerne var gode mennesker med et genuint ønske om å nyte god mat.
Pintxos ble konsumert ved flere anledninger i lystig lag, ofte på den måten at gjestene brakte med seg sine favoritter og delte dem med gode venner. Så ble denne gode - men feilaktige - måten å innta pintxos på erstattet med en ekte pintxosrute i juni 2011.
Pintxosfestivalen begynte i Tartargaten i fasjonable San Viken, og endte i plebeierstrøket på Playa Møhlenpris. Stoppestedene underveis var Bleketrappene, Leitet, Fløen og Årstad.
Foto: Ivar Jangaard Strand
Foto: Ivar Jangaard Strand